UW TUiN & SCHUTTiNG WORDT GEMAAKT MET PERFECTiE
UW TUiN & SCHUTTiNG .NL
 

Pluimhortensia snoeien

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is winterhard en staat graag op een zonnige plek. Deze hortensia bloeit op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, je kunt daarom al in de winter de pluimhortensia snoeien.

Pluimhortensia’s zijn bloeiers op nieuwe knoppen en snoei je op dezelfde wijze als Hydrangea arborescens. Ze mogen vanaf januari tot vlak boven de grond gesnoeid worden. Paniculata-types zijn juist in de winter ook aantrekkelijk om hun fraaie bloemsilhouetten. Wacht daarom liever met snoeien tot februari, maar het kan in principe van januari tot en met april. Snoei de pluimhortensia tot 5 à 10 cm boven de grond en de plant zal in de zomer weer mooi in bloei staan.

 

Soorten pluimhortensia’s

  • Hydrangea paniculata ‘Limelight’: dit soort pluimhortensia wordt in veel tuinen geplant en heeft opvallend lichtgroene pluimen.
  • Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’: de laagste soort (80 cm), die heel lang bloeit en in de nazomer en herfst prachtige verkleuring heeft. Dit soort pluimhortensia kan ook in pot, vóór in de border of als lage heg gebruikt worden.
  • Hydrangea paniculata ‘Burgundy Lace’: wordt ongeveer 150 cm hoog en heeft kleine, crèmewitte pluimen die na de bloei wijnrood verkleuren.
  • Hydrangea paniculata ‘White Lady’: wordt tussen de 120 en 150 cm hoog, heeft een compacte groeiwijze en kleine witbloeiende bloemen.