UW TUiN & SCHUTTiNG .NL
 
kalender 2019 2.jpg

Snoeikalender

 

Snoeikalender

In deze snoeikalender vind je per maand de te snoeien planten, bomen en struiken en hoe je ze dan kunt snoeien.
Tip: Kwalitatief snoeigereedschap is belangrijk om aan de slag te gaan.
Wanneer je gaat snoeien hangt af van de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, blad, herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien.

Januari
• Blauweregen (Wisteria): Tot op drie takken terugknippen. Lees meer bij blauweregen snoeien.

Februari
• Fruitbomen (zoals appels en peren): Rond februari als het niet vriest, om lucht in de kroon te krijgen. Lees hier meer over in het artikel fruitbomen snoeien.

Maart
• Rozen: Doorbloeiende rozen vanaf de eerste week maart, als het niet vriest, vijf millimeter boven een knop. Zomerbloeiers na de bloei. Lees meer bij rozen snoeien.
• Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum): Na de bloei in maart, tot op 3-4 bladpaarogen.
• Lavendel: Vanaf half maart tot begin april. Lees meer bij lavendel snoeien.
• Boltrompetboom (Catalpa): Eens in de twee jaar in maart. Lees meer bij catalpa snoeien.
• Caryopteris: Half maart als het niet vriest.
• Pluimhortensia Hydrangea paniculata en Hydrangea macrophylla ‘Annebelle’: Half maart als het niet vriest. Lees hier meer over in het artikel hortensia snoeien.
• Leilinde (Tilia): Eens in de twee jaar in maart. Kijk bij leilinde snoeien.
• Vlinderstuik (Buddleja davidii): Vanaf half maart tot eind april (zodra er geen periodes met zware nachtvorst meer voorkomen) tot op een of twee knoppen. Lees meer bij vlinderstruik snoeien.

Mei
• Buxus: Na half mei, lees meer hierover in het artikel buxus snoeien.
• Hagen: Na half mei, maar in ieder geval vóór 21 juni, omdat de planten daarna een nieuwe groei-impuls krijgen. Lees meer bij haag snoeien.
• Winterheide (Erica carnea): Na half mei.
• Steenvruchtbomen: In april/mei of augustus/september. Lees hier meer over bij fruitbomen snoeien.

Juli
• Blauweregen (Wisteria): Tot op vijf takken terugknippen. Kijk bij blauwe regen snoeien.
• Vaste planten als ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbeksoorten (Geranium), klokjesbloem (Campanula) en korenbloem (Centaurea): Voor een tweede bloei terugknippen vanaf begin juli. Kijk voor een video bij vaste planten snoeien.
• Berk (Betula): In de zomer of de herfst. Kijk bij boom snoeien.
• Esdoorn (Acer): In de zomer of de herfst. Kijk bij boom snoeien.
• Notenbomen (walnoot Juglans regia en hazelaar Corylus avellana): In de zomer of de herfst.
• Haagbeuk (Carpinus betulus): In de zomer of de herfst. Lees meer bij beukenhaag snoeien.

Augustus
• Buxus: Lees meer hierover in het artikel buxus snoeien.


Boom snoeien
De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien. Bomen zijn nu in winterrust. Bij een kale boom overzie je beter welke takken je weg moet snoeien. Je ziet de vorm van de boom beter.
Tip: in onze shop vind je allerlei soorten snoei- en takkenscharen.

Wanneer snoeien?
De meeste bomen snoei je in de winter, wan dan zijn ze in winterrust. Daarnaast kun je bij een kale boom goed zien wat je snoeit. In onze plantenindex kun je jouw boomsoort opzoeken en kijken wat de beste snoeitijd is voor jouw boom. Kijk ook eens bij fruitbomen snoeien, appelboom snoeien, dakplataan snoeien, catalpa snoeien en leilinde snoeien.

Boom snoeien
Een boom hoef je niet te snoeien, maar als hij niet te groot mag worden is het verstandig dit wel te doen. Houd daarbij het model van de boom in stand.

Stappenplan
Je kunt het best een boom snoeien aan de hand van onderstaand stappenplan.
1. Snoei dubbele koppen weg, kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak.
2. Bij het opkronen snoei je de onderste takken langs de stam weg, zodat je er onderdoor kunt lopen.
3. Snoei tegen elkaar schurende takken weg, zo voorkom je wonden. Schimmels groeien graag in de schuurwonden en verzwakken de bomen.
4. Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.
Voor specifiekere informatie kun je ook nog kijken bij catalpa snoeien, laurier snoeien, olijfboom snoeienen knotwilg snoeien. Of zoek jouw boom op in de plantenindex.

Uitzonderingen
ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Denk bij ABC bomen aan Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom (Juglans) gaat bloeden en mag ’s winters niet gesnoeid worden. Snoei de ABC bomen vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden.
Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen. Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien.

Leibomen snoeien
Leibomen snoeien doe je bij voorkeur in de winter. Knip bij leilindes alle zijtakjes terug op de horizontale dikke leggers. Kijk verder bij leilinde snoeien. Leibeuken snoei je alsof het een heg op poten is. Snoei deze in de zomer met een heggenschaar.

Gereedschap
Bij snoeigereedschap vind je alles over welk gereedschap je voor welke planten gebruikt en ook het juiste snoeigereedschap bij een boom snoeien. Moet je een dikke tak afzagen? Dan doe je dat met een scherpe handzaag. Let altijd op dat een tak niet afbreekt waardoor het schors gaat scheuren, daarmee beschadig je de boom. Kijk bij dikke tak afzagen voor de instructievideo. Gebruik bijvoorbeeld een handzaag, de snoeischaar met telescopische langarm of een snoeischaar voor takken dikker dan 1,5 centimeter.

Knotwilg snoeien
Eén van de meest beeldbepalende bomen in het Nederlandse landschap is de knotwilg (Salix alba). Wil je ook zo’n mooie knotwilg in de tuin, dan is dat een kwestie van op de juiste manier snoeien.

De knotwilg
De knotwilg bepaalt al heel lang het beeld van het Nederlandse landschap. Vroeger werden knotwilgen niet speciaal gekweekt. Toen knipten ze van een dunne, rechte twijg de onderste 70 centimeter kaal. Zo ging de wilg de grond in en een jaar later kroonden ze hem op. Vervolgens lieten ze de twijg nog een jaar groeien en pas het derde jaar begon het wilgen knotten. Na ongeveer 20 jaar ontstond op deze manier de knotwilg.
Wanneer snoeien
De knotwilg moet je blijven snoeien, want anders kunnen de takken scheuren en ben je de knotwilg kwijt. Je kunt hem elk jaar snoeien, maar meestal gebeurt het om de drie tot vijf jaar. De knotwilg kun je op twee manieren snoeien, namelijk knotten en dunnen. Wilgen knotten doe je alleen tijdens de wintermaanden. Als je midden in het groeiseizoen (augustus) alle twijgen zou verwijderen, valt de zuurstofproductie in één keer weg, de stam van de knotwilg sterft dan gegarandeerd af.
Knotwilg snoeien. Zorg bij het snoeien voor goed snoeigereedschap, zoals de snoeischaar. De dikste twijgen snoei je met de sterke takkenschaar met hevelconstructie of een snoeizaag.

Knotwilg knotten
Snoei de twijgen zo dicht mogelijk van de stam af. Zaag nooit een grote twijg direct bij de stam af. Zaag hem eerst een stuk vanaf de stam af en verwijder daarna pas het laatste deel. Doe je dat niet, dan kan de twijg scheuren. Vanuit daar gaat hij opnieuw uitlopen, zo creëer je de traditionele knotwilg.
Knotwilg dunnen
Kort een derde van de twijgen op ongeveer 70 centimeter in. Deze twijgen lopen sneller uit dan de andere en daardoor krijg je sneller een volle kroon.

Appelboom snoeien
Appels en peren worden op dezelfde manier gesnoeid. Een appelboom snoeien is belangrijk, anders blijft hij groeien en maakt hij geen appels.

Om meer fruit te krijgen, zorg je dat de appelboom veel bloesemhout maakt. Dit zijn kortloten, korte takjes met veel bloemknoppen en weinig groeiknoppen. Knip deze nooit weg.
Wanneer appelboom snoeien
Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien:
• Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is bloemhout.
• In juni snoei je nog een keer. Als reactie op de winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.
Wintersnoei
Een peren- of appelboom snoeien doe je in de winter, vanaf begin januari tot eind maart. Snoei niet eerder, de bomen zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer. Snoei altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode.
Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten. Dit is het bloemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen ‘staan’ op de tak en bladknoppen ‘liggen’ op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar. De eerste knoppen in de boom die groen worden zijn altijd bloemknoppen. Bladknoppen volgen een week of twee later, stel het snoeien uit tot dit moment.
Laat een paar waterloten (rechte jonge takken) staan. Hierop ontstaan in het volgende jaar de nieuwe bloemknoppen.
Zomersnoei
In juni kun je eventueel nog een keer de appelboom snoeien. Als reactie op een te sterke winterse snoei, maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken. Trek waterlot weg, zo komt het niet terug.
Appelboom herkennen
Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen? Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken. Er zijn veel soorten appelbomen, daar vind je meer over bij appelboom kopen.

Bamboe snoeien
Steeds meer mensen kiezen voor bamboe in de tuin. Terecht, want het is een waanzinnig mooie plant, sterk, wintergroen en hij geeft heel veel sfeer. De bamboe snoeien hoeft niet, maar is wel aan te raden: je houdt de plant in vorm en hij wordt compacter.

Soorten bamboe
Er zijn twee soorten bamboe: woekerende soorten en de soorten die dat niet doen. Woekerende soorten hebben lange dikke stengels en het groen bovenin. De bamboe Fargesia is de belangrijkste niet woekerende bamboe en wordt het meest in tuinen gebruikt. De bamboe Fargesia kan zo’n twee tot drie meter hoog worden. Een woekerende soort kun je ook in je tuin zetten, maar dan moet je hem begrenzen.

Bamboe snoeien
De Fargesia-soorten zijn van zichzelf al redelijk compact, maar wordt nog dichter als je hem snoeit. Vooral als je hem als haag plant is snoeien aan te raden. Bamboe snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus.

De bamboe Fargesia is van nature al heel mooi compact van onder af. Wanneer je hem regelmatig knipt wordt hij nog dichter van structuur. Uit de bamboe komen scheuten van onderaf uit de wortel. Deze lange nieuwe scheuten worden elk jaar langer, zo groeit de bamboe groter. Een bamboe snoeien is niet moeilijk, knip hem gewoon met een haagschaar op het juiste formaat. Maak het jezelf makkelijk door lange halen te maken.

Bessen snoeien
Het is heerlijk en gezond snoepgoed: de bes. En ook in een gewone tuin kun je van de mooie struik massa’s bessen oogsten. Voor een goede oogst is snoeien belangrijk.

Een gewone bessenstruik is een makkelijke plant voor beginnende tuiniers. In normale tuingrond doen ze het al snel goed, als ze maar zonnig staan.
Wanneer bessen snoeien
Bessen snoeien doe je in het vroege voorjaar. Let er bij de aalbes op dat er ook direct na aanplant gesnoeid moet worden. Snoei alleen als het niet vriest.

Rode bessen snoeien
Rode bessen (Ribes Rubrum), of aalbessen, zijn de meest gekweekte bessen in de tuin. Er zijn naast rode ook witte aalbessen (zoals Ribes rubrum ‘Witte Hollander’). Rode bessen zijn het meest geliefd bij de vogels, die laten de blanke meestal hangen, en dat terwijl die witte bessen minstens zo smakelijk zijn.
Bessen snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en de grootte van de bessen. Daarnaast bepaalt het ook hoe vaak je kunt oogsten. Na het planten moet je (als het tenminste niet vriest) de scheuten terugnemen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar moeten ze weer worden gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Om de bessenstruik mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje, dat doe je na de oogst.

Blauwe bes snoeien
De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een veredelde vorm van de veel kleinere bosbes. Ook in de tuin kan een blauwe bessenstruik aardig wat opbrengen. Ook blauwe bessen hebben zon nodig om vrucht te dragen, maar zorg wel dat de grond niet helemaal uitdroogt. De grond moet vochtig zijn maar niet te nat. Doe elk jaar een handje organische mest bij elke plant.
De blauwe bes snoei je in het voorjaar om hem licht en luchtig te houden door het teveel aan takken weg te snoeien. Soms kan ook verjongingssnoei nodig zijn. Na drie jaar geven de nieuwe takken dan weer bosbessen.
In de plantenindex kun je mee informatie vinden over verzorging van verschillende bessenstruiken.
Tip: bij blauwe bessen kwekerij De Greftenhoeve mag je zelf blauwe bessen komen plukken.

Buxus snoeien
De buxus is een van de weinige planten die het hele jaar groen blijft. Als je wilt dat hij zijn strakke, dichte vorm behoudt, dan moet je op de juiste manier je buxus snoeien.
Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap. In onze shop vind je een groot aantal verschillende snoeischaren. Met een buxus is heel veel mogelijk wat betreft snoeien. De meest gebruikte vorm van de buxus is de haag, maar de ronde buxus vind je ook veel in veel tuinen. Snoei de buxus altijd met een scherpe haagschaar.

Wanneer buxus snoeien?
Een buxus moet je minimaal twee keer per jaar snoeien, maar voor het mooiste resultaat kun je dat beter vier keer per jaar doen. De beste tijd om de buxus te snoeien is eind mei. De tweede keer snoei je hem begin september en daartussen kun je hem ook een aantal keer snoeien. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij wordt. 
Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden. Wil je toch in de zon snoeien, besproei hem dan eerst met water en leg er als je klaar bent een fleecedoek overheen.
Gereedschap
Zorg er verder voor dat je een goede schaar gebruikt. Zet tijdens het snoeien een emmer water naast je neer. De sappen van de buxus blijven namelijk aan de schaar plakken en als je hem af en toe schoonmaakt blijft hij goed scherp. Je gereedschap onderhouden is immers belangrijk.

Strakke haag
Als je een buxushaag hebt, dan is het fijn als hij mooi vol is. Daar kun je zelf voor zorgen door hem genoeg te snoeien. Begin met de zijkanten van de haag en doe daarna pas de bovenkant. Voor een mooi recht resultaat houd je de schaar telkens op dezelfde hoogte.
Strooi na het snoeien koemestkorrels, zodat de buxus weer mooi gaat groeien. Je kunt eventueel een touwtje spannen om de haag recht te kunnen snoeien. En hoe vaker je het doet, hoe beter je het in de vingers krijgt. Lees meer bij haag snoeien.

Modelsnoeien
Bollen en kegels kun je voor een strakke vorm het best in mei, juli en september snoeien. Een buxusbol snoei je zo:
1. Bij het snoeien van een buxusbol begin je aan de bovenkant.
2. Daarna ga je boven de bol staan en houd je de schaar op zijn kop, want dan kan je mooie rondingen knippen.
3. Loop tijdens het knippen mee, zodat je goed de vorm in de gaten kunt houden.
4. Kijk tijdens het modelsnoeien ook af en toe vanaf een afstand naar je buxus, dan kun je goed zien of hij nog in verhouding is.
Naast een bol kun je ook allerlei andere vormen knippen. Om dit mooi te kunnen is een kwestie van oefenen. Als je de buxus voor het eerst in een vorm knipt, ga dan rigoureus te werk. Dat scheelt later veel onderhoud.

Framboos snoeien
Frambozen zijn typische zomervruchten. Er zijn twee soorten frambozen die in verschillende maanden rijpen. 

Soorten
Er zijn twee soorten frambozen (Rubus idaeus). Zomerframbozen oogst je in juni-juli en herfstframbozen oogst je van juli tot september. Plant beide soorten en geniet tot laat in de nazomer van verse frambozen. Ze groeien met lange slappe takken die je moet ondersteunen. Zet ze tegen een zonnige schutting of span draden tussen palen waarlangs je ze leid.
Voor een rijke oogst moet je ze allebei op een andere manier snoeien. Twijfel je welk soort je hebt? Herfstframbozen dragen vrucht in een tros aan het eind van de tak. Zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak. Dit zijn een aantal goede rassen:
• Herfstframboos Polka®
• Zomerframboos ‘Malling Promise’
• ‘Tulameen’, lekker zoet , grote vruchten

Zomerframbozen
Deze framboos draagt vruchten midden in de zomer, in juni-juli. Deze groeien aan tweejarige scheuten. Dit zijn takken die in de vorige zomer gegroeid zijn.
Frambozen worden vaak als jonge plant verkocht, waaraan nog niet veel bloemscheuten zitten. Plant ze in voedzame grond. Span draden tussen palen waarlangs je de lange ranken kunt aanbinden. Uit de grond groeien grondscheuten, kies de sterkst groeiende scheuten en bind verticaal aan de draden.
1. Snoei in het voorjaar de zwakker groeiende scheuten weg, vlak boven de grond.
2. Aan de scheuten groeien zijscheuten met bloemen en later vruchten. Ook groeien er weer nieuwe scheuten uit de grond, laat deze staan. Hier groeien volgende zomer de vruchten aan.
3. Maak in het najaar de takken los waar de frambozen aan gegroeid zijn en knip ze laag bij de grond af. Deze takken sterven altijd af na de vruchtdracht.
4. In het voorjaar begint het weer opnieuw. Kies de sterkst groeiende grondscheuten aan en knip de zwakgroeiende scheuten weg.

Herfstframbozen
Herfstframbozen krijgen vruchten op takken die in één zomer gegroeid zijn.
1. Knip na de winter alle scheuten af. In de loop van het voorjaar komen er nieuwe scheuten uit de grond.
2. Als ze ongeveer 20 cm. hoog zijn kies je ca. 10 sterk groeiende scheuten per strekkende meter. Bind deze verticaal aan draden of gaas die je tussen palen spant.
3. Knip de andere grondscheuten weg.
De vruchten groeien aan het eind van de scheuten, ze worden ongeveer 1,25 m hoog.

Perenboom snoeien
Het snoeien van een perenboom gaat min of meer hetzelfde als een appelboom. Het zijn beide steenvruchtbomen.

Soorten perenbomen
Er zijn veel soorten perenbomen. De ‘Conference’ is een van de bekendste soorten. Deze is ook overal goed verkrijgbaar en levert een grote en betrouwbare oogst van oktober tot november. In onze plantenindex kun je alles lezen over de soorten, bijvoorbeeld:
• Pyrus communis ‘Conference’
• Pyrus communis ‘Bonne Louise d’Avranches’
• Pyrus communis ‘Saint Rémy’
Zoek in de plantenindex naar meer soorten. Staat je perenboom in een pot? Lees dan meer over de verzorging bij kleine bomen in pot.
Perenboom snoeien
Een peer bloeit in het voorjaar en is bladverliezend. Daarom is snoeien in de winter het best, want dan kun je goed zien wat je doet. In de zomer moet je het waterlot verwijderen. Kijk bij fruitboom snoeien voor een video.
1. Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen.
2. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je in de zomer dient te verwijderen.
3. Dun in de zomer uit op twee vruchten per rozet.

Leipeer
Een perenboom snoeien in een leivorm gat ongeveer hetzelfde. Er mag maar één tak de top vormen bij deze vorm; die groeit verder omhoog zodat daar later weer een etage uit gevormd kan worden.
Kijk ook eens in het artikel appelboom snoeien voor een nog uitgebreidere uitleg. Zorg dat je gaat snoeien met een scherpe snoeischaar of takkenschaar, zodat je de boom niet beschadigt.
Een peer kan last krijgen van diverse ziektes, bijvoorbeeld perenroest of andere bacteriën en schimmels.

Notenbomen

Notenbomen zijn fantastische bomen, ze kunnen vrij groot worden en oud. Ze krijgen een prachtige karakteristieke vorm. Wordt hij te groot dan kun je een notenboom snoeien.

De stam van een notenboom is licht gekleurd, grijsgroen en licht op tussen andere bomen in de winter. Ze staan graag op kleigrond, zoals in de Betuwe en in Zeeland. Nederland is het noordelijkste land waar ze goed kunnen groeien, nog noordelijker zijn de winters te koud en bevriezen de takken en de bloemknoppen. Het Franse klimaat is ideaal, hier geven ze een rijke oogst.

Notenboom planten
Noten groeien wat langzaam, maar wel gestaag door. Bedenk goed waar je hem plant, geef hem de ruimte. Reken op een uiteindelijke kroon van circa 8 tot 10 meter doorsnede. Een boom die te groot wordt is met snoeien in vorm te houden, bij een noot ligt dat wat gevoeliger. Lees meer over bomen planten.

Notenboom snoeien
Bij de noot komt al vroeg in de winter de sapstroom op gang. Snoei je hem in deze periode, dan blijft de boom bloeden uit de wonden. Deze wonden blijven dagenlang druipen en zijn een infectiebron. Smeer eventuele wonden in met sigaren of houtas, dat stelpt het bloeden.
Snoei daarom pas in het voorjaar (maart) de dode punten uit de takken die bevroren zijn. Knip alleen de dode punten weg en laat wel een stukje dood hout zitten. Als de boom toch te groot dreigt te worden, snoei dan midden in de zomer in juni of juli als de boom vol in het blad zit. De wonden gaan nu niet bloeden en overgroeien meteen. Spaar de takken waar de jonge noten aangroeien. Stel de snoei niet later uit dan augustus.
Een notenboom mag grillig groeien, de takken zijn later sterk genoeg om een schommel of boomhut te dragen. Snoei bij een jonge boom de takken weg die elkaar kruisen en later kans op schuurplekken kunnen geven.
Als je ze snoeit in de winter, blijven ze bloeden en infecteert de snoeiwond gemakkelijk.
Gebruik een scherpe zaag en snoei niet meer dan 1/3 van het aantal takken weg. Bekijk de snoei video over een dikke tak zagen. Zorg voor scherp snoeigereedschap.

Soorten bomen
Noten worden gezaaid. Uit een vergeten walnoot kan een notenboom groeien. Het duurt een jaar of tien voordat een gewone walnotenboom Juglans regia vruchten krijgt. Kwekers konden zo lang niet wachten en selecteerden soorten die al als jonge boom al vrucht dragen. Vraag naar een rasboom, voor een goede oogst van smakelijke noten.
• Juglans regia ‘Broadview’: zelfbestuivend, 8-10 meter hoog, ideaal voor het Nederlandse klimaat.
• Juglans regia ‘Buccaneer’: steile groei, ideale bestuiver, 15-18 m


Clematis snoeien
Als je de clematis gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welk soort je hebt. Je snoeit ze namelijk niet allemaal op de zelfde wijze.
Daarnaast is goed snoeigereedschap onmisbaar. In onze shop vind je allerlei soorten snoei- en takkenscharen. Er zijn meerdere soorten clematissen die allemaal op een andere wijze en op een ander tijdstip gesnoeid moeten worden.

Bloeiers op nieuwe twijgen
De meest voorkomende soorten zijn de grootbloemige clematissen, deze kunnen de hele zomer bloeien. Grootbloemige clematissen die bloeien op hout dat dat jaar is gevormd, snoei je na de winter. Zo rond februari/half maart is het beste, maar in april zou je ze ook nog kunnen snoeien. Knip de clematis met een scherpe snoeischaar af op zo’n 20-25 centimeter boven de grond. Hij loopt dan heel snel weer uit en daar bloeit hij hetzelfde jaar nog op.
• Campanella (bladverliezend)
• Diversifolia
• Flammula
• Florida
• Heracleifolia
• Integrifolia
• Jackmanii (het merendeel)
• Tangutica
• Texensis
• Viorna
• Vitalba
• Viticella
• Patens (soorten op jonge scheuten)

Bloeiers op oude twijgen
Grootbloemige clematissen die bloeien in mei/juni (zoals Clematis ‘Red Star’) en kleinbloemige clematissen, bloeien op twijgen die in het vorige jaar zijn gemaakt. Knip deze na de bloei een klein stukje, dan gaat hij het volgende jaar weer bloeien.
• Armandii
• Atragene
• Cirrhosa
• Fosteri
• Montana
• Patens (soorten op oude twijgen): snoei terug tot op 75 cm

Wintergroene clematis
Wintergroene clematissen (zoals de bladhoudende Campanella en Armandii-soorten) bloeien vroeg in het voorjaar. Hiervoor geldt hetzelfde als bij bloeiers op oude twijgen: knip ze na de bloei een stukje terug.

Druif snoeien
Wil je een goede oogst van je druivenplant? Dan moet je hem op de juiste manier snoeien. En ook nog even aan de slag in augustus: krenten, toppen en blad wegknippen, zodat je later van sappige druiven kunt genieten.

Net als bijna alle heesters en bomen, moet je een druif snoeien. Dat gaat in etappes verdeeld over een aantal jaren. Druiven snoeien doe je vroeg in de winter, zodat er geen sap uit de snijwonden komt. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is. Een druif kan gaan bloeden als hij te laat (april) gesnoeid wordt. Dit bloeden houdt op zodra de eerste bladeren verschijnen. Snoei de twijgen op zo’n 5-7 centimeter.
Druiven snoeien: jaar 1
Nadat je in de winter of het voorjaar de druif hebt geplant, kun je de druif snoeien tot op drie ogen/knoppen boven de grond. Rond mei zal de plant gaan uitlopen. Het best is om de bovenste scheut te laten doorgroeien en de overige scheuten weg te halen. De scheut die je laat doorgroeien (de hoofdstam) moet je goed aanbinden, zodat hij niet beschadigd.
Druiven snoeien: jaar 2
Het jaar daarop komen er uit de jonge stok verschillende ogen. De sterkste scheuten groeien vanuit de top en deze moeten weer goed worden aangebonden. Zijscheuten die in de oksels van de bladeren groeien, de dieven, kun je tot op het eerste blad terugsnoeien. Alle scheuten die onder uit de stam groeien, moet je direct verwijderen.
In de winter snoei je de dat jaar gegroeide takken terug tot één meter. Eén daarvan bevestig je als horizontale legger als verlenging van de stam aan de draden. Staat de plant tegen een pergola, dan is het de bedoeling dat deze daar overheen gaat groeien. Laat dan in de zomer slechts één tak over, die in de winter tot één meter wordt teruggesnoeid.
Druiven snoeien: jaar 3
Dit jaar zie je waarschijnlijk de eerste bloementrossen. Het is verstandig om de meeste van die trossen te verwijderen, zodat de druiventrossen beter groeien.
Als je een plant met meerdere ‘etages’ wilt, dan kun je in dit jaar het tweede paar leggers gaan vormen. Van de uitgelopen ogen houdt je er drie aan, die je opzij leidt.

Druif dieven
Net als bij tomaten moet je naast druiven snoeien óók elk jaar dieven, dat doe je in de maand mei.
1. Knip de scheuten die onderaan de twijgen zitten tot op twee bladeren terug.
2. Verwijder de overige okselscheuten als ze tien centimeter lang zijn. Doe dit niet bij allemaal tegelijk, maar om en om. Anders valt de groei stil.

Druif krenten
Wil je sappige, grote druiven kunnen plukken? Dan moet je in augustus krenten (uitdunnen).
1. Knip met een gewone snoeischaar de kleinste en naar binnen groeiende bessen weg als ze zo groot zijn als een erwt.
2. Zorg ervoor dat de overgebleven bessen lekker los hangen en ze elkaar nergens raken.
3. Let erop dat je het steeltje van de bes helemaal weghaalt, zo voorkom je dat er rot optreedt.
4. Voorkom dat de bessen in contact komen met je haar of bezwete vingers. Anders bestaat de kans dat de vruchtschil gaat verkurken.

Bladeren verwijderen
Druiven hebben veel zon nodig om te kunnen rijpen. In augustus worden de bladeren groter en kunnen over de trossen te gaan hangen. Knip deze bladeren daarom weg met een gewone snoeischaar.

Scheuten toppen
In augustus moet je ook de scheuten toppen.
1. Eerste jaar: de hoofdscheut wordt bovenaan met drie bladeren getopt. De zijscheuten op maximaal drie bladeren inkorten.
2. Tweede jaar: de hoofdscheut op 250 cm toppen. Zijscheuten tot op maximaal drie bladeren inkorten.
3. Derde jaar: rond half augustus de hoofdscheut weer op 250 cm toppen. Kort de trosdragende scheuten in tot vijf bladeren voorbij de laatste druiventros.
Let er bij het snoeien van fruitsoorten op dat je schoon gereedschap gebruikt zodat er geen overdracht van bacteriën en schimmels plaatsvindt. Maak de snoeischaar na elke snoeibeurt schoon met bijvoorbeeld met ARS reiniginsgspray.

Blauweregen snoeien
De prachtige blauwe bloemtrossen zijn de voornaamste reden om de blauweregen (Wisteria) in je tuin te plaatsen. Om te zorgen dat de plant optimaal bloeit, moet je de blauweregen snoeien. De blauweregen is ideaal om tegen een pergola te laten groeien.

Blauwregen soorten
Er zijn twee soorten blauweregen: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. De draairichting is wat deze blauweregen soorten verschillend van elkaar maakt. De eerste rankt rechtsom en de tweede linksom. De blauweregen is een klimplant met grote groeikracht.

Wanneer snoeien?
In de nazomer, rond juli/augustus, zijn de zijtakken van de blauweregen gigantisch geworden. De plant kan zomaar tot 10 meter hoogte klimmen. Snoei dan de lange zijtakken tot ongeveer 40-50 centimeter terug. Zo komt hij de winter goed door. In het vroege voorjaar, rond januari/februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10-15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer. Vanuit daar gaat hij weer bloeien.

Voor een goede bloei is het aan te bevelen de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een wirwar van takken wordt en zorgt ervoor dat de geurende bloemtrossen straks goed opvallen. Bij het snoeien van de blauweregen is het belangrijk om sterk snoeigereedschap (zoals de een snoeischaar) te gebruiken. Pak geen oude snoeischaren, want je beschadigt de takken en hebt meer kans op infectieziekten bij de plant. In januari/februari is de eerste snoei, volg daarvoor onderstaande stappen.
1. Kies een vorstvrije dag.
2. Begin bovenin te snoeien. Dat werkt het prettigste.
3. Knip de zijscheuten zover terug dat er per zijtak twee tot drie bloemknoppen overblijven (gerekend vanaf de hoofdtakken), op ongeveer 10-15 centimeter.
4. Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij de blauweregen te groot wordt voor je tuin.
5. Als het goed is, houd je een dikke hoofdtak over met een aantal zijtwijgen waar hij prachtig op bloeit.
In juli/augustus vind de tweede snoei plaats. Knip dan de lange dunne scheuten die zich na de bloei hebben ontwikkeld terug tot op vijftien centimeter van de hoofdtakken. Die zullen weer gaan uitlopen en kun je in de periode november tot en met februari weer op de hierboven beschreven manier terugknippen.

Vaste planten snoeien
Dat je vaste planten terug moet snoeien in de lente weten de meeste mensen wel. Snoei ze echter ook ná de bloei, zo gaan ze nog een keer bloeien en kun je er soms zelfs tot in oktober van genieten.
Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Vaste planten zijn planten die kruidachtig zijn, ze hebben dus geen houtige delen in zich. De meeste soorten sterven tijdens de winter af, overwinteren in de grond en komen elk jaar weer terug, en elk jaar groter en mooier. Maar hoe snoei je ze? In de video legt Jurgen Smit het uit.

Soorten vaste planten
Er zijn veel soorten vaste planten, de meeste kun je op deze wijze snoeien, waaronder de volgende drie planten:
• Kattenkruid (Nepeta)
• Vrouwenmantel (Alchemilla)
• Salie (Salvia)
Sommige vaste planten snoei je echter op een andere wijze. De Agapanthus moet je bijvoorbeeld helemaal niet snoeien. Zoek jouw vaste plant op in onze plantenindex voor de specifieke snoeiwijze.

Voorjaarsnoei
In het voorjaar, maart ongeveer, knip je oude delen van de vaste plant gewoon af met een haagschaar.

Zomersnoei
Wat veel mensen niet weten is dat er ook nog een zomersnoei is. Knip de plant direct na de bloei rigoureus terug met een haagschaar, dan zul je zien dat hij opnieuw gaat uitlopen en bloemen gaat maken. Een vaste plant kan dan wel bloeien tot in oktober. Je plant ziet er even niet zo mooi uit, maar vervolgens kun je er véél langer van genieten. Knip de plant af op een hoogte van tien centimeter boven de grond. Knip niet in de grond, dan komt hij slechter terug en het is zonde van je snoeischaar.
Doordat je hem afknipt komt het zonlicht weer op het jonge blad, dat zal allemaal uit gaan lopen en na 2 tot 3 weken staat het weer volop in bloei. Hoe zonniger je plant staat hoe beter het werkt.
Ridderspoor snoeien
Ridderspoor snoei je op een andere wijze. Je knipt hem niet terug, maar haalt de uitgebloeide bloemen eruit. Wil je liever de zaden oogsten, dan kun je de bloemen overigens ook laten zitten. Je kunt de prachtige bloemen van ridderspoor ook als snijbloemen gebruiken, lees daar meer over bij vaste snijbloemen.

Snoeigereedschap
Pak voor het snoeien van vaste planten geen snoeischaar, dat is te veel werk. Kies voor een heggenschaar. Het liefst een lichtgewicht.

Haag snoeien
Er zijn verschillende soorten hagen. Wintergroen hagen zoals een taxushaag en een coniferenhaag, of bladverliezende, zoals een beukenhaag. Voor hagen gelden een aantal snoeiregels.

Strakke haag
Voor een strakke haag kun je gebruik maken van een touw dat je langs de haag spant. Je kunt de haag snoeien langs het touw, zodat je een mooie strakke haag krijgt. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor egalere snoei, echter maakt dit het snoeien een zwaardere klus.

De bovenkant van een haag knip je smaller dan aan onderkant, zodat de hele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Knip de takken aan de bovenkant weg om de hoogte te bepalen. Snoei een coniferen haag niet te diep terug , laat wat groene takken zitten . De bruine takken binnen in de haag komen anders in het zicht, wat er lelijk uitziet. Hoe vaker je een haag snoeit, hoe dichter hij wordt.
• Beukenhaag snoeien
• Coniferenhaag snoeien
• Taxushaag snoeien
• Buxus snoeien

Wintergroene hagen
Wintergroene hagen, zoals coniferen, kun je meestal niet tot op het kale hout terugsnoeien, deze hagen moet je scheren. Als een van de weinige wintergroene hagen kan dat bij de taxus wel. De beste tijd om te snoeien is van mei tot half juni.

Bladverliezende hagen
De bladverliezende hagen verdragen snoei erg goed. Het snoeien van deze hagen begint al direct na het planten.

Heggenschaar
Voor het snoeien gebruik je natuurlijk een heggenschaar, het liefst een elektrische (met een accu) of een motorheggenschaar, dan wordt de haag egaler. In de video gebruikt Jurgen Smit een Versatool. Deze bestaat uit een basisstuk met diverse hulpstukken. Zo kun je aan het basisstuk een verlengstuk vastmaken voor de moeilijke plekken. Met diverse hulpstukken kun je ook het gras trimmen of van het basisstuk zelfs een kettingzaag maken. Deze heggenschaar heeft zelf-slijpende messen en is handig in allerlei hoeken te verstellen.

Lavatera snoeien
Lavatera is een zogenaamde zachte heester, de takken bevriezen makkelijk. De Lavatera snoeien doe je na de winter, als de kans op vorst echt verkeken is. Lavatera bloeit op de jonge scheuten, hoe meer jonge scheuten hoe meer bloemen. Knip in maart alle takken terug tot ca 35 cm boven de grond. Als je boven een oog knipt, dat naar buiten wijst, zal de plant breed uitgroeien. Om de Lavatera smaller te houden, knip je boven een binnenoog. De eerste tak groeit dan naar binnen.

Top de eerste knoppen uit de jonge scheuten, zo krijg je een goed vertakte plant. Verleng de bloei door telkens de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Lavatera begint onderaan met bloeien, de oudste uitgebloeide bloemen zitten altijd onderin.

Soorten lavatera
Deze planten snoei je op de zelfde manier:
• Lavatera ‘Rosea’
• Lavatera ‘Barnsley’
• Lavatera ‘Ice Cool’

Olijfboom snoeien
Olijven bomen zijn de knotwilgen van het zuiden. Ze kunnen oeroud worden, mits ze wel gesnoeid worden.

Olijvenbomen zijn productiebomen. Om de olijven te laten rijpen hebben ze licht en warmte nodig. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken, waarop dicht bij de stam geen zijtakken groeien.
Een olijfboom snoeien doe je na de winter, in maart-april. Olijven zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoei. 

Olijfboom en winter
Helaas zijn olijfbomen niet goed bestand tegen onze vochtige winters. Olijven zullen vrijwel niet rijpen in het Nederlandse klimaat, alhoewel de bomen wel bloeien. De bloei is onopvallend, het zijn kleine ronde pluimen. Ze bloeien op 2-jarig hout. Zet de olijfboom in de winter in een warme kas om hem tegen de vorst te beschermen.

Olijfboom snoeien
De ideale vorm van een olijfboom is een stam waarop je – met wat fantasie – een vogelnest zou kunnen maken. Een olijfboom snoeien doe je aan de hand van onderstaande stappen.
1. Controleer na de winter de olijf op dood hout en snoei dit vervolgens weg.
2. Na de overwintering in een warme kas zijn olijfbomen gevoelig voor schildluis. Kijk daarom de takken na en voer vervolgens een bestrijding uit, met luizendoder bijvoorbeeld.
3. Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei naar binnen groeiende takken dus weg.
4. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg.
5. Spaar de horizontaal groeiende takken bij het olijfboom snoeien, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm.
6. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in. Snoei niet te veel ineens weg, neem telkens even afstand van je werk en bekijk of je nog steeds een goede vorm overhoudt.
7. Snoei ongeveer 1/3 van de kroon in één keer weg.
8. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.
Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht, en vormt hij een rond bolletje met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo geen licht en verstikken. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan volgens bovenstaande regels.

Verzorging olijfbomen
Bemest de olijfboom na het snoeien met een speciale kuipplanten mest. Meer over de verzorging vind je in de plantenindex bij Olijboom (Olea europaea).

Taxus snoeien
Voor een goede groei moet je een taxus snoeien. Knip een taxushaag bij voorkeur in een lichte puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op.

De taxus behoort tot de coniferen en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Het is een langzaam groeiende conifeer en wintergroen. De taxus wordt ook wel ‘venijnboom’ genoemd. Meer hierover lees je bij taxushaag planten.

Taxus baccata staat bekend als een langzame groeier. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten, laat de top doorgroeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei dan de bovenkant af. Snoei een taxushaag in juni en nogmaals in augustus/september. Ook de haag van een ‘Taxus Hicksii’ blijft op deze manier in vorm. Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker. 

Oude taxus terugsnoeien
Als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant. Snoei de dikkere takken met een takkenschaar of een snoeizaag. Een uitgezakte Taxus bacc.’Fastigiata’ snoei je op deze manier.

Wanneer taxus snoeien?
• Juni: hagen
• Augustus/september: hagen
• Wintermaanden: rigoureuze snoei van oude verwaarloosde planten
Bemest een taxushaag meteen na het snoeien met een bijpassende (hagen)meststof.
Tip: in de taxus zit zit een stof waar een medicijn tegen kanker van wordt gemaakt. Gooi je snoeisel daarom niet weg, maar laat het ophalen door bijvoorbeeld Taxus Taxi.

Catalpa snoeien
Een prachtig gezicht, de identieke compacte bolvormen van de bolcatalpa (trompetboom). Om dit zo te krijgen en zo te houden moet er gesnoeid worden!

Wanneer snoeien?
Altijd leuk een boom in de tuin. De meeste bomen snoei je in de winter, maar de Catalpa is een uitzondering. Er zijn twee soorten: er zijn bolcatalpa’s die klein blijven en gewone trompetbomen, die meters hoog worden. Een bolcatalpa snoeien doe je in de periode januari tot eind februari, als het niet vriest. Een gewone Catalpa kun je het best snoeien in oktober of november. Snoei hem niet op het moment dat het vriest, want dan kunnen de takken scheuren.

(Bol)catalpa snoeien
De takken van een bolcatalpa zijn vrij zacht, de toppen bevriezen makkelijk. Een bolcatalpa snoeien doe je na de winter, eind februari of begin maart om vorstschade te voorkomen.
Snoei elk voorjaar alle takken terug tot boven de entplaats. De boom ziet er tijdelijk net zo uit als een knotwilg. Snoei elke tak afzonderlijk af, gebruik een scherpe schaar. Na deze voorjaars snoei hoef je verder niks meer aan de boom te doen.

Snoeien na aanplanten
Een bolcatalpa wordt geënt op een onderstam. Knip meteen na het aanplanten alle takken van een jonge boom terug tot op circa vijf centimeter boven de entplaats. Zo krijg je een goed vertakte kroon. Bij de entplaats is de stam meestal iets dikker en met zwarte was afgesmeerd. Een in pot gekweekte bolcatalpa hoef je niet direct terug te snoeien, snoei deze pas om het normale snoeimoment.
De trompetboom loopt vrij laat uit, het kan wel tot in mei duren voordat je nieuw blad en uitlopers aan de boom ziet komen. Maar dan gaat het snel! In tien dagen kan de boom volledig in het blad staan.
‘Echte’ trompetboom snoeien
De ‘echte’ trompetboom, Catalpa bignonioides en de gele trompetboom Catalpa bignonioides ‘Aurea’ groeien uit tot bomen van ca 8 m hoog. Volg bij deze boom de algemene snoeiregels van bomen.

Boom snoeien
Een Catalpa snoeien gaat anders dan bij de meeste bomen. Veel bomen snoei je namelijk gewoon in de winter. Omdat de trompetboom snel bevriest kun je deze niet in de winter snoeien. Het wel aan te raden om voor het snoeien onze video over bomen snoeien te bekijken. Dan kun je goed zoen hoe je takken kunt afknippen en wat het juiste snoeigereedschap is, zodat je je boom niet beschadigd. 


Laurier snoeien
De laurierkers is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Door de snelle groei moet je een laurier snoeien om hem binnen de perken te houden.
Tip: In onze shop vind je allerlei snoeigereedschap. Zo kun je met een gerust hart aan je tuinklus beginnen.

Laurierkers snoeien
De laurierkers Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ is een snelgroeiende wintergroene heester. In een paar jaar groeien ze uit van niets tot metershoog. Om hem in vorm te houden is een rigoureuze snoei in het voorjaar nodig. Laurierkers kan bevriezen, snoei hem pas na de winter, in maart bijvoorbeeld. Knip takken met vorstschade (bruin blad) ook meteen weg.

Verwaarloosde struik
Ga je een verwaarloosde laurier snoeien, zaag of knip de takken dan diep terug. Diep betekent dat je rondom één meter of meer weghaalt. Laurierkers loopt weer uit op het kale hout. Binnen enkele weken na het snoeien verschijnen op de oude takken knoppen waaruit nieuw blad groeit.
Na deze rigoureuze snoei in maart, snoei je de nieuwe scheuten in augustus terug. Later in het najaar de laurier snoeien is af te raden. Deze plant reageert altijd met groei op het snoeien. Jonge scheuten zijn nog niet voldoende afgehard als de winter begint en kunnen bevriezen.

Laurierhaag snoeien
Houdt een haag van laurierkers, bijvoorbeeld de Prunus ‘Caucasica’ van jongs af aan bij, door hem twee maal per jaar te snoeien.
Knip in juni de haag rondom terug. Gebruik bij voorkeur een snoeischaar en knip alleen de takken door, niet het blad. De randen van blad verkleuren bruin wat niet mooi staat. Knip als het nodig is een tak dieper weg. De laurierkers overgroeit dit nog in de zomer.
Snoei de haag in september voor een tweede keer. Snoei deze keer niet te diep, gaten overgroeien niet meer voor de winter en blijven de hele winter kaal.
Tip: Knip bij jonge haagplanten een derde deel van de bovenkant van de takken weg. De plant vertakt hierdoor. De haag groeit iets langzamer in de hoogte maar vormt uiteindelijk een dichtere haag.
De rijkbloeiende laagblijvende Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ laurier snoeien we na de bloei in juni terug. In de zomer maakt deze plant bloemknoppen aan voor volgend jaar.

Wanneer laurier snoeien?
• Maart: onderhoudssnoei, oude takken en vorstschade
• Juni: laagblijvende soorten, na de bloei en hagen
• September: vormsnoei bij hagen en losstaande planten

Vlinderstruik snoeien
De vlinderstruik (Buddleja) bloeit overvloedig en langdurig. De naam komt door de vele soorten vlinders die worden gelokt door de bloemen. Een vlinderstruik snoeien zorgt dat hij verjongt en ook zo mooi blijft bloeien. 

Wintersnoei
Een vlinderstruik bloeit in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstruik snoeien verjong je de stuik en blijft hij goed bloeien. Als je de vlinderstruik niet snoeit, veroudert hij snel. Hij bloeit dan minder en wordt kaal binnenin.
De takken van Buddleja kunnen invriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter als de kans op overdag vorst voorbij is. Knip de struik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond. Gebruik een snoeizaagje bij een oudere struik.

Vlinderstruik toppen
De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Knip begin juni de toppen uit deze scheuten. De plant wordt dan steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner, de meeste soorten groeien normaal makkelijk uit tot 2,5 a 3 m hoogte, en blijven nu op twee meter steken.

Uitgebloeide bloemen
In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Knip dagelijks uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je dat de plant steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Wanneer vlinderstruik snoeien?
Dus wanneer moet je de vinderstruik snoeien? Je vindt het onderstaand schema.
• Maart: snoeien tot op c.a. 30 cm boven de grond,
• Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
• Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.

Soorten vlinderstruik
Er zijn veel soorten Buddelja. Probeer eens een klein blijvende Buddleja. Zoals de ‘Blue Chip’ of de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm, behandel ze net zo als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.
• Buddleja ‘White Profusion’
• Buddleja ‘Pink Delight’
• Buddleja ‘Nanho Blue’

Sering snoeien
Een nostalgische struik, de sering. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. Om de sering zo uitbundig mogelijk te laten bloeien snoei je de bloemen weg na de bloei.

Beurtjaren
Sering (Syringa vulgaris) slaat wel eens een jaar over met de bloei. Ze zijn het ene jaar overladen met bloemen en, alsof ze geen kracht meer hebben, het jaar erop hebben ze heel weinig bloemen. Dit systeem van ‘beurtjaren’ hoort bij de sering.

Wanneer sering snoeien?
Snoei in mei/juni meteen na de bloei zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkom je dat de plant zijn energie gebruikt om zaden aan te maken, maar weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Weten wat je nog meer (nu) kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Let op als je een sering gaat snoeien, want hij maakt altijd meerdere nieuwe scheuten. Wil je dat hij compact blijft, knip dan alleen na de bloei de toppen eruit met een fijne snoeischaar. Seringen hebben daarnaast last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg, omdat ze de struik de benodigde voedingsstoffen afnemen.

Sering verjongen
Als een sering te hoog wordt en alleen maar bovenin de plant bloeit, kun je hem verjongen door wat oude takken tot op één of anderhalve meter boven de grond af te zagen met een handzaag of stevige takkenschaar. Doe dit tijdens de rustperiode van de plant van november tot eind maart, of als hij is uitgebloeid.
Doe je dit in het voorjaar dan zullen de nieuwe takken pas in het volgende voorjaar gaan bloeien. Snoei in deze periode alleen een paar takken af, snoei je hem drastisch dan loopt hij nooit meer uit. Bloemknoppen van de sering zitten altijd alleen aan het eind van de tak. Zie je twee knoppen zitten, dan heb je met bladknoppen te maken.

Amerikaanse sering
In het voorjaar kun je de Amerikaanse sering tot ongeveer de helft terugknippen. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden.

Kleinbloemige sering
De kleinbloemige ‘mini-sering’ Seringa Palibin en Seringa microphylla ‘Superba’ bloeit voor een tweede keer in augustus. Knip meteen na de eerste bloei in mei de uitgebloeide bloemen weg voor een herbloei. Laat ze verder met rust.

Coniferen snoeien
Er zijn twee groepen coniferen: schubconiferen (deze worden meestal voor een haag gebruikt) en naaldbomen. Dennen, ceders, taxus en sparren horen bij de naaldbomen.

Wanneer coniferen snoeien?
De beste snoeitijd van een coniferenhaag is eind mei/begin juni, in ieder geval vóór de langste dag. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag niet meer na september, de kans op schade door vorst wordt dan groter.
Snoei een solitair staande conifeer twee maal per jaar, in mei en september en snoei Pinus soorten in september. Meer over snoeimomenten lees je bij wanneer snoeien.

Schubconiferen lopen niet meer uit op het oude hout, zorg daarom dat er altijd groene takken blijven zitten. Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant. Snoei van de jonge scheuten circa 10 centimeter per snoeibeurt.

Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Knip de coniferenhaag altijd in een puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op. Kijk voor de snoeivideo bij haag snoeien.
Andere haagconiferen met dezelfde snoeimethode zijn: Thuja plicata ‘Atrovirens’ en Thuja occidentalis ‘Smaragd’.

Een wintergroene conifeer kan uitgroeien tot het pronkstuk van de tuin. Mits hij goed gesnoeid wordt. Snoei deze conifeer een keer in mei en in september. Knip ook bij een jonge boom rondom een paar centimeter weg. Door dit ‘sporen’ groeit de conifeer goed dicht en wordt hij niet te breed.

Snoei bij de snelgroeiende Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii) ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei ze net boven een naar binnen wijzende tak af, de nieuwe groei zal dan naar binnen zijn en niet naar buiten groeien. Zo zakt de conifeer niet uit.
Andere coniferen met dezelfde snoeimethode: Chamaecyparis ‘Lane’ en Chamaecyparis ’Columnaris’.

Naaldconiferen snoeien
Bij naaldconiferen is vormcorrectie of remmen van de groei de reden om te snoeien. Laat ook hier groene naalden zitten, dennen en sparren lopen niet meer uit op het kale hout.
Pinussoorten (den) snoei je in september. Knip takken met een snoeischaar weg, net boven een frisgroene takkenkrans. In het voorjaar loopt de den hierboven weer uit.

Kaarsen uitbreken
Een verfijnde snoeimethode is het uitbreken van de kaarsen. De jonge uitlopers van dennen staan in mei als kaarsen op de takken. Breek bij snelgroeiende dennen als de Pinus sylvestris de bovenste of breedst uitgroeiende kaarsen af. De boom stopt met zijn lengtegroei en maakt in plaats daarvan veel korte zijscheuten. Zo blijft de boom zijn natuurlijke vorm houden en wordt niet kaal binnenin.
Deze snoeimethode werkt ook goed bij Pinus parviflora ‘Glauca’.

Taxushaag snoeien
Als een van de weinige wintergroene hagen kan de taxus wél tot op het kale hout terug geknipt worden. Hij loopt dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Hoe je een taxushaag snoeit lees je bij taxus snoeien.

Pluimhortensia snoeien
De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) is winterhard en staat graag op een zonnige plek. Deze hortensia bloeit op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, je kunt daarom al in de winter de pluimhortensia snoeien.

Pluimhortensia’s zijn bloeiers op nieuwe knoppen en snoei je op dezelfde wijze als Hydrangea arborescens. Ze mogen vanaf januari tot vlak boven de grond gesnoeid worden. Paniculata-types zijn juist in de winter ook aantrekkelijk om hun fraaie bloemsilhouetten. Wacht daarom liever met snoeien tot februari, maar het kan in principe van januari tot en met april. Snoei de pluimhortensia tot 5 à 10 cm boven de grond en de plant zal in de zomer weer mooi in bloei staan. 

Soorten pluimhortensia’s
• Hydrangea paniculata ‘Limelight’: dit soort pluimhortensia wordt in veel tuinen geplant en heeft opvallend lichtgroene pluimen.
• Hydrangea paniculata ‘Dart’s Little Dot’: de laagste soort (80 cm), die heel lang bloeit en in de nazomer en herfst prachtige verkleuring heeft. Dit soort pluimhortensia kan ook in pot, vóór in de border of als lage heg gebruikt worden.
• Hydrangea paniculata ‘Burgundy Lace’: wordt ongeveer 150 cm hoog en heeft kleine, crèmewitte pluimen die na de bloei wijnrood verkleuren.
• Hydrangea paniculata ‘White Lady’: wordt tussen de 120 en 150 cm hoog, heeft een compacte groeiwijze en kleine witbloeiende bloemen.

Hamamelis snoeien
In het najaar is de tuin vrijwel helemaal kaal. Toch zijn er planten die goed tegen kou bestemd zijn en in deze periode prachtig in bloei staan, bijvoorbeeld toverhazelaar (Hamamelis).

Winterbloeier
Hoe lager de temperatuur, hoe rijker en geuriger de bloei van Hamamelis. De struik kan ingedeeld worden in drie soorten: Hamamelis mollis, Hamamelis japonica en Hamamelis x intermedia. Hamamelis heeft veel ruimte nodig. Plant hem op een grote halfschaduw tot schaduwrijke plek. De bladeren van alle toverhazelaars zijn rond of ovaal en verkleuren in de herfst naar geel en oranje. De bloemen, die op minimaal twee jaar oud hout bloeien, zitten in luchtige propjes langs de takken en verschijnen tussen december en maart, afhankelijk van de soort. Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten Hamamelis in de plantenindex.

Hamamelis snoeien
De meeste cultuurvariëteiten van toverhazelaar worden op een onderstam geënt. Daarvoor wordt meestal de Amerikaanse toverhazelaar Hamamelis virginiana gebruikt. Deze onderstam heeft alleen de neiging om ‘wilde’ opslag aan de voet van de struik te maken: lange scheuten en blad dat in het najaar langer blijft zitten dan aan de struik zelf. Verwijder deze geregeld door de scheuten heel diep weg te snoeien.
Hamamelis kan hoog worden, maar groeit erg langzaam, daardoor is snoeien bijna niet nodig. Snoei de struik als hij te groot wordt in het voorjaar, nadat de bloemen zijn verwelkt en voordat het blad uitloopt. Als de takken elkaar kruisen, knip je ze terug tot een gezonde, jonge scheut. Wil je hem in zijn geheel verkleinen? Verdeel de snoei dan over twee jaar, zo voorkom je dat er een jaar niets bloeit.

Hamamelis kopen
Zelf een Hamamelis in de tuin? Plant hem in het najaar, als de grond nog warm is. Zowel in Nederland als in België is Hamamelis te koop. 

Deze kalender is mede mogelijk gemaakt door:
de onderhoudskalender van VT Wonen